Datça Adliyesi’nde ‘Gerçek Adalet İstiyoruz’ Sesi Yükseldi


aydın bodur

Bugün Datça Adliyesinde 2 davayı takip ettik…

Biri Maraş katliamı anmasında yaptığı konuşma nedeniyle dava açılan Hülya Oğuz’un duruşmasıydı. Hülya Oğuz’a destek için adliyeye gelenlere göre yaygın kanaat, davayı açanların sadece Hülya Oğuz’a değil, sadece Maraş katliamının kınanmasına değil, HDP’li olduğu için, Hülya Oğuz’u cezalandırmak amacıyla bu dava açıldı. Temmuz ayına ertelenen davanın oldukça kalabalık bir izleyici kitlesi vardı…


İkinci dava, yine bir kadına yönelik bir taciz davasıydı. Suçlananın suçu sabit görüldü ama çeşitli indirimlerden yararlanarak salıverildi. Saldırıya uğrayan A.Y.A.’nın ve davayı takip edenlerin hayal kırıklığı, adalete güvensizliği had noktaydı. Davayı izleyen kadınlar “erkek adalet değil gerçek adalet istiyoruz” diyerek adliyeyi terk etti…
Duruşma, Datça Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

Cinsel saldırı davasında, Sanık hakkında saldırı nedeniyle 5 yıl hapis cezası istendi. Hürriyeti tahdit suçundan 1 yıl daha ceza verildi ancak sanık 18 yaşından küçük (17.5) ve “sabıkasız” olduğu için indirim hükümleri uygulandı. Suçu sabit görülen sanığın daha önce de kadınlara saldırı girişimleri olduğu ve resmen şikayet edilmediği için sabıkasının olmadığına dair de iddialar dillendirildiğini de not etmek gerekiyor. Sonuç olarak cinsel saldırı suçundan verilen ceza uygulanacak, ancak hürriyeti kısıtlamadan verilen ceza hükmünün açıklanması ise ertelendi (başka bir suç işlemesi durumunda bu cezayı da yatacak). Böylece sanık salıverildi..

Karara karşı itiraz yolu açık, yarından itibaren itiraz edilecek, sanık serbest bırakıldığı için koruma kararı talep edilecek..
A.Y.A. karara şiddetle tepki gösterirken, ona destek için orada bulunanlar da adaletin bir kez daha yara aldığını ifade etti.

Yorum bırakın